El Poble

Vallbona de les Monges és una petita població amb poc més de 150 habitants ubicada al peu de la Serra del Tallat, a la vall del riu Corb. Poble manifestament agrícola, la seva economia es basa en les vinyes, oliveres, ametllers i cereals. El vi (DO Costers del Segre) i l’oli són els seus productes cabdals, comercialitzats per dues cooperatives locals.

L’origen del Monestir de Vallbona de les Monges, que forma amb el de Santes Creus i el de Poblet la Ruta del Cister, es remunta al segle XII. Aquest monestir hores d’ara és el més important de Catalunya que ha mantingut vida monàstica durant més de 800 anys i ha marcat el naixement i l’evolució històrica del poble.

Les monges van viure en solitud fins al segle XVI quan el Concili de Trento disposà  que els monestirs de monges no podien estar en llocs isolats. Llavors les monges van demanar als habitants de Montesquiu, poble proper ara desaparegut, que anessin a viure al voltant del Monestir. Així fou que es creà, vers l’any 1573, la població de Vallbona de les Monges.